Exercițiul tactic de intervenție

 Exercițiul tactic de intervenție

Jandarmeria Română este un partener cu tradiție al Salonului Auto București & Accesorii, care pe lângă standul de prezentare al Jandarmeriei Române, expus în interior, efectuează anual diverse exerciții tactice și antrenamente destinate informării publicului vizitator.

În cadrul evenimentului desfășurat astăzi, 12 Octombrie 2023, ora 13.00 (LIVE), luptătorii din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei au pregătit  un exercițiu demonstrativ pentru a arăta modul de acțiune într-o situație specială.

Este important de precizat că scenariul pe care l-ați urmărit nu a reprezentat o situație reală, ci a fost una fictivă.

Înainte de a  povesti despre contextul exercițiului, vă prezentăm câteva detalii despre Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei:

Este unitatea de elită a Jandarmeriei Române din care fac parte militari special antrenați – lunetiști, parașutiști, scafandri sau alpiniști – care execută misiunile cu gradul de risc cel mai ridicat: asigurarea și restabilirea ordinii publice, intervenția în cazul atacurilor teroriste asupra obiectivelor la care este asigurată protecția de către Jandarmerie, participarea la acțiunile organelor judiciare de destructurare a grupărilor de crimă organizată.

Totodată menționăm faptul că începând cu anul 2011, Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei este membră cu drepturi depline în cadrul Grupului ATLAS, organizație care reunește structuri de intervenție din Uniunea Europeană, cu atribuții în domeniul combaterii terorismului.

Toți se pregătesc continuu pentru un singur scop: să salveze vieți și să impună respectarea legii atunci când este încălcată.

Contextul exercițiului a fost următorul:

Astăzi, 12 Octombrie 2023, ora 13.00, doi indivizi înarmati au încercat să jefuiască o casă de amanet din zona de nord a municipiului București, rănind mortal o persoană.

Cei doi au deschis focul în casa de amanet și s-au îmbarcat ulterior într-un autoturism marca Volkswagen. Aceștia au folosit două pistoale și aveau de asemenea în autoturism o pușcă de vânătoare. O patrulă care asigura măsurile de ordine publică la un eveniment din proximitate a încercat urmărirea agresorilor, dar aceștia au fost pierduți în zona Romexpo.

Timeline:

La ora 13.05 au fost alertate efectivele specializate ale Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, care au trecut la utilizarea unei drone în vederea localizării vehiculului suspect și a celor doi infractori înarmați.

La ora 13.10 vehiculul a fost localizat, iar prezența celor doi suspecți a fost confirmată, fiind solicitat Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura sprijinul aerian al acțiunii de capturare sau neutralizare a persoanelor înarmate. În elicopter puteți vedea și 2 luptători ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei care asigură zona de la înălțime. Această zonă nu este pretabilă intervenției, fiind intens circulată auto și pietonal. Se ia decizia de a se monitoriza zona în care se află autovehiculul suspect și de a se încerca interceptarea acestuia într-o zonă corespunzătoare acțiunii.

În zona de acțiune se deplasează echipe de interceptare a unui autovehicul, o rezervă de intervenție, precum și un echipaj moto, cu misiunea de a monitoriza deplasarea în trafic a autovehiculului suspect și de a facilita coordonarea celorlalte efective.

Încercând să scape de elicopter, autovehiculul suspect începe deplasarea spre zona care a fost aleasă ca zonă de acțiune pentru interceptare, fiind monitorizat îndeaproape de un echipaj moto al Brigăzii Speciale.

Autovehiculul suspect este interceptat în zona pistei de drift. Zona de acțiune este izolată, iar suspecții sunt încătușați.

Se execută controlul autovehiculului, în vederea identificării elementelor de armament, muniție sau altor substanțe periculoase.

Efectivele se regrupează și execută evacuarea din zona de acțiune.